Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Οι παγίδες θανάτου των Βιετκόνγκ – πως τσάκιζαν τους Αμερικάνους φαντάρους


Ο πόλεμος των 10.000 ημερών. Ο πόλεμος που άφησε τις ΗΠΑ με τσακισμένο ηθικό. Ο πόλεμος που στην αρχή θεωρήθηκε παιχνιδάκι για την Αμερική, αλλά στη συνέχεια, όταν οι πλαστικές σακούλες επέστρεφαν γεμάτες με νεκρούς φαντάρους, άλλαξε τα δεδομένα.

Κανείς δεν κερδίζει στα χαρτιά, αλλά στο πεδίο της μάχης. Και όταν το πεδίο αυτό είναι μια ζούγκλα, όταν η ζέστη και τα κουνούπια δεν σε αφήνουν να κοιμηθείς, όταν πολεμάς ένα αόρατο εχθρό που εμφανίζεται ξαφνικά, από το πουθενά, χτυπάει και φεύγει, τότε το ηθικό πέφτει, διαλύεται…


Η εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις για την αυτοκρατορία της Δύσης. Μόλις είχε βγει κερδισμένη από τον Β παγκόσμιο πόλεμο, και μετέπειτα από τον πόλεμο της Κορέας. Το Βιετνάμ, ήταν μια μικρή χώρα που είχε εμφύλιο, και οι αντίπαλοι, είχαν ένα στρατό ελάχιστα εξοπλισμένο. Μόνο Καλάσνικοφ, έφταναν από την ΕΣΣΔ και την Κίνα σαν βοήθεια. Όλοι πίστευαν ότι θα ήταν μια εύκολη υπόθεση…

Δεν ήταν όμως. Οι στρατιώτες των ΗΠΑ αποδεκατίζονταν καθημερινά από τους Βιετκόνγκ, μέσα στις πυκνές ζούγκλες στην νοτιοανατολική εκείνη πλευρά της Ασίας. Οι Βιετκόνγκ δεν είχαν ελικόπτερα, δεν είχαν σύγχρονα τυφέκια, δεν είχαν ναπάλμ. Εκμεταλλεύτηκαν όμως άριστα τον χώρο τους, και την εφευρετικότητα τους. Και μέχρι να αρχίσει να έρχεται η βοήθεια από τους “συντρόφους” της Κίνας και της Σοβιετικής Ένωσης, πολεμούσαν με ότι έβρισκαν.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε πανέξυπνες αυτοσχέδιες παγίδες που κατασκεύαζαν οι Βιετκόνγκ. Παγίδες αόρατες, θανατηφόρες. Παγίδες που γίνονταν ένα με την πυκνή ζούγκλα και οι αντίπαλοι δεν έβλεπαν, απλά τις ένιωθαν και τότε ήταν αργά… Φτιαγμένες από μπαμπού και ξύλο οι περισσότερες έκαναν σε ψυχολογικό επίπεδο ζημιά μεγαλύτερη από τις ναπάλμ.

Τα επίσημα στοιχεία δίνουν απώλειες για τις ΗΠΑ 58.220 νεκρούς, 1.719 αγνοούμενους και 303.695 τραυματίες. Αλήθεια πόσοι από αυτούς έπεσαν σε παγίδες και έχασαν τη ζωή τους, η τραυματίστηκαν ανεπανόρθωτα; Κανείς δεν ξέρει…

Βορειοδυτικά της Σαϊγκόν στην πόλη Τάι Νίνχ, λειτουργεί από το 2004 το “Μουσείο της Παγίδας”. Σε αυτό ο καθένας μπορεί να ξεναγηθεί και να δει δεκάδες αυτοσχέδιες παγίδες που έφτιαχναν οι Βιετκόνγκ την περίοδο του πολέμου. Μπορεί να δει τις μικρές καμουφλαρισμένες τρύπες που έσκαβαν στο έδαφος οι μικροκαμωμένοι Βιετκόνγκ και από τις οποίες ξεπρόβαλαν και πυροβολούσαν. Μπορεί επίσης να δει παγίδες μέσα στο έδαφος. Ο στρατιώτης πατούσε πάνω τους (εννοείται ότι ήταν όλες καλά καμουφλαρισμένες) το πόδι του έπεφτε μισό μέτρο μέσα στην τρύπα και τα μεγάλα καρφιά έκλειναν στη σάρκα και την έκαναν άμορφη μάζα.

Ο επισκέπτης θα θαυμάσει την “Holly trap”, την “βασίλισσα” των παγίδων. Ο ανυποψίαστος Αμερικάνος, πατούσε πάνω της , το έδαφος άνοιγε και εκείνος έπεφτε μέσα .Η παγίδα αποτελούνταν από δυο παράλληλους κυλίνδρους με καρφιά που πολτοποιούσαν την κοιλία του φαντάρου και τον εγκλώβιζαν ζωντανό. Οι συνάδελφοι του δεν μπορούσαν ούτε καν να τον τραβήξουν έξω. Θα έβγαινε ο μισός.

Υπάρχουν και πιο απλές παγίδες τις οποίες οι πανούργοι βιετναμέζοι, εκμεταλλεύονταν στο έπακρο. Όπως μια πολύ μικρή παγίδα ποδιού. Ο ανυποψίαστος στρατιώτης πατάει επάνω της και ένα τεράστιο καρφί διαπερνά, το πέλμα του. Αντανακλαστικά θα θελήσει να σηκώσει το τραυματισμένο του πόδι. Όμως κάτω από την απλή αυτή παγίδα οι Βιετκόνγκ, είχαν παγιδεύσει νάρκες οι οποίες με το σήκωμα του ποδιού έκαναν την περιοχή κόλαση.

Στο βίντεο θα δείτε και την “baby trap”. Το όνομα της το πήρε επειδή τσάκιζε τα γεννητικά όργανα των στρατιωτών καθιστώντας τους ανίκανους να κάνουν παιδιά. Η παγίδα αυτή έμπαινε πίσω από πόρτες. Όταν σε κάποιο χωριό ο στρατιώτης άνοιγε μια πόρτα, το βαρύ και γεμάτο καρφιά ξύλο έπεφτε με ορμή στη βουβωνική του χώρα. Τα καρφιά αναλάμβαναν τα υπόλοιπα…




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...