Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

"Μια μπουκιά πριν τον θάνατο" - Η δοκιμάστρια φαγητού του Χίτλερ θυμάται


Η Μάργκοτ Βoλκ για δύο χρόνια ήταν μια απο τους δοκιμαστές φαγητού του Χίτλερ. Η 95χρονη πλέον γερμανίδα έδωσε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στο Spiegel για εκείνα τα δύσκολα χρόνια και τον φόβο που την κυρίευε

Η Βoλκ ήταν μία απο τις 15 νέες γυναίκες που ήταν υποχρεωμένες να δοκιμάζουν το φαγητό που προοριζόταν για τον Χίτλερ κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Η 24 χρονη τότε γραμματέας είχε εγκαταλείψει το βομβαρδισμένο διαμέρισμά της στο Βερολίνο τον χειμώνα του 1941 και μετακόμισε σε ένα χωριό της Ανατολικής Πρωσσίας (τώρα Πολωνία) στο σπίτι της μητέρας της. Το σπίτι της βρίσκοταν σε ένα ειδυλλικό καταπράσινο τοπίο και είχε ένα μεγάλο κήπο. Όμως, σε απόσταση λιγότερο απο 3 χλμ. ήταν εγκατεστημένο το αρχηγείο Ανατολικού Μετώπου του Χίτλερ – «η Σπηλιά του Λύκου».

«Ο Δήμαρχος του χωριού ήταν ένας μεγάλος σε ηλικία Ναζί,» λέει η Βολκ. «Με το που έφθασαν τα Ες Ες εμφανίστηκαν στο σπίτι μου και απαίτησαν, ‘Έλα μαζί μας!»

Οι τραμπούκοι του Χίτλερ έφεραν αυτή καθώς και άλλες νέες κοπέλες στο στρατόπεδο στο κοντινό Κράουσεντορφ, όπου ετοίμαζαν το φαγητό για την Σπηλιά του Λύκου. Το υπηρεσιακό προσωπικό γέμιζε πιατέλες με λαχανικά, σάλτσες, ζυμαρικά και εξωτικά φρούτα τα οποία έπρεπε να δοκιμαστούν πριν σερβιριστούν. «Δεν υπήρχε ποτέ κρέας καθώς ο Χίτλερ ήταν χορτοφάγος,» θυμάται η Βολκ. «Το φαγητό ήταν πολύ καλό, αλλά δεν μπορούσαμε να το ευχαριστηθούμε.»

Υπήρχαν φήμες πως οι Σύμμαχοι σχεδίαζαν να δηλητηριάσουν τον Χιτλερ. Για αυτό το λόγο το φαγητό σερβιριζόταν απο μέλη των Ες Ες σε κλειστά κιβώτια αφότου οι γυναίκες το είχαν δοκιμάσει. Κάθε μέρα στις 8 το πρωί, η Βολκ ξυπνούσε απο στρατιώτες των Ες Ες που της φώναζαν: «Μάργκοτ σήκω επάνω!».

Η Βολκ η οποία είχε αρνηθεί να γίνει μέλος της ναζιστικής νεολαίας ενώ ο πατέρας της είχε αρνηθεί να προσχωρήσει στους Ναζί, κατέληξε να είναι «βοηθός» του ανθρώπου που μισούσε. Δεν είχε όμως άλλη επιλογή. Εξαιτίας των βομβαρδισμών δεν είχε σπίτι να μείνει, ενώ ο σύζυγός της ήταν στον πόλεμο χωρίς να έχει νέα απο αυτόν.

Στις 20 Ιουλίου 1944 η Βόλκ βρισκόταν κοντά στο αρχηγείο όταν εξερράγη η βόμβα στο σπίτι του συνταγματάρχη Κλάους βον Στάουφενμπεργ. Αμέσως μετά κάποιος φώναξε «ο Χίτλερ είναι νεκρός!» Αλλά η απόπειρα δολοφονίας είχε αποτύχει. «Γλίτωσε με μερικές γρατζουνιές» δήλωσε ψυχρά η Βολκ. «Μας φύλασσαν σαν ζώα σε κλουβί» θα πεί για τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας μετά την απόπειρα.

Μία νύχτα ένας αξιωματικός των Ες Ες εισέβαλε στο δωμάτιο που κοιμόταν και την βίασε, ενώ η Βολκ είπε πως έμενε σιωπηλή κατά την διάρκεια αυτής της επίθεσης. «Το παλιο-γουρούνι,» λέει η Βολκ προσθέτοντας πως ποτέ δεν ένοιωσε τόσο αβοήθητη.

Όταν ο Σοβιετικός στρατός πλησίαζε ένας υπολοχαγός της φώναξε: «Φύγε, μακριά απο εδώ!» Την έβαλε σε ένα τραίνο για το Βερολίνο και της έσωσε την ζωή καθώς αργότερα έμαθε πως οι υπόλοιπες κοπέλες δολοφονήθηκαν απο τους Σοβιετικούς στρατιώτες. Η Βολκ γλίτωσε και δεύτερη φορά όταν στρατιώτες των Ες Ες ανακάλυψαν το σπίτι του γιατρού που την κρατούσε κρυμμένη τον οποίο σκότωσαν επειδή την κάλυψε.

Μετά την επιστροφή της στο Σμάργκεντορφ έπεσε στον Σοβιετικό στρατό. Για δύο εβδομάδες την βίαζαν επανειλλημένα, προκαλώντας τόσο βίαια τραύματα εξαιτίας των οποίων δεν μπόρεσε να κάνει παιδιά. Η 95χρονη ψιθυρίζει: «Ήμουν πολύ απελπισμένη, δεν ήθελα πια να ζω.»

Λίγο αργότερα το 1946 όταν ξανασυναντήθηκε με τον σύζυγό της μπόρεσε να ελπίζει ξανά λέει η Βολκ. Ο σύζυγός της είχε σημαδευτεί απο τον πόλεμο και την φυλάκιση, αλλά τον βοήθησε να ανακτήσει την υγεία του και το ζευγάρι έζησε 34 ευτυχισμένα χρόνια. Παρά το παρελθόν, η Βόλκ δηλώνει πως πάντα προσπαθούσε να είναι ευτυχισμένη. «Δεν έχασα ποτέ το χιούμορ μου λέει.» Ποτέ δεν πήρε τα πράγματα πολύ σοβαρά, «αυτό ήταν το μυστικό μου για την επιβίωση.»

Για πολύ καιρό η Βολκ δεν ηθελε να θυμάται τα γεγονότα τον καιρό που δούλευε στο αρχηγείο πόσο μάλλον να συζητάει για αυτά. Λίγο πριν τον χειμώνα όμως με αφορμή και τα 95 της γενέθλια ένας δημοσιογράφος την επισκέφθηκε και ξεκίνησε να της θέτει ερωτήσεις για τα χειρότερα χρόνια της ζωή της όπως αυτή τα αποκαλεί. Εκείνη την στιγμή, αυτή αποφάσισε να σπάσει την σιωπή της. «Ήθελα μόνο να πω τι συνέβη εκεί,» αναφέρει. «Ότι ο Χίτλερ ήταν ένας πραγματικά αποκρουστικός άνθρωπος. Και ένα γουρούνι.»



Πηγή: Spiegel online, επιμέλεια Χρ. Ηρακλείδης tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...