Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Οι απόγονοι των σκλάβων αναζητούν τις ρίζες τους

Ενας 57χρονος συνταξιούχος μαρμαράς, απόγονος Αφρικανών που μεταφέρθηκαν από δουλέμπορους στα τέλη του 19ου αιώνα στην Τουρκία, αναζητεί την ιστορία της οικογένειάς του.



Κένυα, Κρήτη, Αϊβαλί, Κωνσταντινούπολη, Πρίγκηπος, Σμύρνη. Η συγκλονιστική ιστορία τριών γενεών μιας οικογένειας Αφρικανών, που ξεκίνησαν ελεύθεροι, πωλήθηκαν σαν εμπόρευμα, δούλεψαν σε όλη τη ζωή σαν σκλάβοι και ψυχοπαίδια μέχρι που ξαναενώθηκαν σε μια τυχαία συνάντηση σε γεύμα, ξετυλίγεται μέσα από τις αφηγήσεις ενός απογόνου, που κάνει σήμερα την αντίστροφη διαδρομή αναζητώντας τις ρίζες της οικογένειας.


Ο 57χρονος συνταξιούχος μαρμαράς Μουσταφά Ολπακ είναι από τους ιδρυτές του Συλλόγου Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Αφρικανών, που οργανώνει τους αφρικανικής καταγωγής απογόνους σκλάβων που ζουν σήμερα στην Τουρκία. Το αποτέλεσμα της έρευνάς του έχει καταγράψει στο βιβλίο με τίτλο «Ο Σκλάβος/Βιογραφίες από τις ακτές της Κένυας, της Κρήτης, της Κωνσταντινούπολης».

Ο παππούς του λεγόταν Αχμέτ και γεννήθηκε ελεύθερος στις ακτές της Κένυας, αλλά έπεσε στα χέρια δουλεμπόρων στα τέλη του 19ου αιώνα μαζί με όλη την οικογένειά του και μεταφέρθηκαν με καράβι στην Κρήτη, όπου πωλήθηκαν σε οικογένεια Οθωμανών που είχε μεγάλο αγρόκτημα. Ο Αχμέτ πήρε το παρατσούκλι «πειρατής», γιατί ήταν ατίθασος και προσπαθούσε συνεχώς να αποδράσει. Στον αριστερό του ώμο τού χάραξαν ένα σημάδι με το στίγμα της οικογένειας που υπηρετούσε.

Αργότερα, οι αφέντες του τον πάντρεψαν με μία σκλάβα που ήταν η... χήρα του πατέρα του (!), αλλά στη συνέχεια την πώλησαν σε μια οικογένεια στην Κωνσταντινούπολη και έδωσαν ως ψυχοκόρη τη μικρότερη από τις κόρες του, τη Νουριέ, ενώ ξαναπάντρεψαν τον ίδιο με άλλη σκλάβα, τη Σαντιέ, που δούλευε στο αγρόκτημα.

Με την ανταλλαγή των πληθυσμών η οικογένεια μεταφέρθηκε στο Αϊβαλί, όπου ο Αχμέτ αναγκάστηκε να δώσει ως ψυχοκόρη και τη μεγαλύτερη κόρη του, τη Ζεϊνέπ, ενώ στο μεταξύ είχε αποκτήσει και τρίτη, την Κεμαλέ, τη μητέρα του Μουσταφά, του 57χρονου, που αναζητεί σήμερα την ιστορία της οικογένειας. Οι δύο κόρες, που αγνοούσαν η μία την ύπαρξη της άλλης, συναντήθηκαν τυχαία σε κάποιο τραπέζι στην Πρίγκηπο, σε κοινό γεύμα των οικογενειών που τις απασχολούσαν στη δεκαετία του '40. Αγκαλιάστηκαν κλαίγοντας και οι οικογένειες τους χάρισαν την ελευθερία τους. «Ετσι άνοιξε μια νέα πόρτα στη ζωή της οικογένειάς μου, που άρχισε να ξαναενώνεται», αφηγείται ο 57χρονος.


πηγή:  http://www.e-go.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...