Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Η μέρα που η Ελισάβετ έμαθε πως έγινε Βασίλισσα

Πέρασαν 60 χρόνια από τότε που η πριγκίπισσα Ελισάβετ - νυν βασίλισσα της Αγγλιας- πληροφορήθηκε τον θάνατο του πατέρα της Γεωργίου του ΣΤ', ενώ βρισκόταν σε εκδρομή στην Κένυα. Ωστόσο, η αληθινή ιστορία αυτής της ημέρας, μόλις είδε το φως της δημοσιότητας, αναφέρει ο Guardian.




Το ξενοδοχείο Treetops στην καρδιά του δάσους της Κένυας είναι γνωστό, ως το μέρος όπου η πριγκίπισσα Ελισάβετ πρωτάκουσε τα νέα για τον θάνατο του πατέρα της και το ότι θα γίνει βασίλισσα. Ωστόσο, αυτήν δεν είναι ολόκληρη η ιστορία.


Καθώς η πριγκίπισσα βρισκόταν στο Treetops την νύχτα που πέθανε ο πατέρας της, στις 6 Φεβρουαρίου 1952, δεν της το είχαν πει μέχρι το επόμενο απόγευμα, την ώρα που είχε επιστρέψει από την Sagana. Ηταν εκεί, στους πρόποδες του Ορους Κένυα, όταν ο πρίγκιπας Φίλιππος της είπε το νέο.

Η Ελισάβετ και ο σύζυγός της πέταξαν από το Χίθροου στην Κένυα στις 31 Ιανουαρίου. Ξεπροβοδίστηκαν από τον βασιλιά, ο οποίος ήταν αρκετά άρρωστος από καρκίνο στο πάγκρεας, ώστε να μην μπορεί να ακολουθήσει στο ταξίδι. Το συγκεντρωμένο πλήθος τον χειροκρότησε με συμπάθεια, καθώς στεκόταν στο τσουχτερό κρύο αποχαιρετώντας την κόρη του.

Ηταν μία επικίνδυνη στιγμή για την βρετανική αποικία. Η εκστρατεία των Μάου Μάου είχε εξαπλωθεί στα White Highlands. Αξιωματούχοι που ήταν υπεύθυνοι για την περιοδεία της Ελισάβετ στην Κένυα, την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία δεν ήταν σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλειά της, όσο θα παρέμενε στην Κένυα.

Τρεις μέρες αφότου έφτασαν, το βασιλικό ζεύγος ταξίδεψε στην Σαγκάνα και από εκεί οδηγήθηκαν στο Treetops, στις 5 Φεβρουαρίου. Είχαν σχεδιάσει να περάσουν την νύχτα τους παρακολουθώντας την άγρια ζωή, απολαμβάνοντας ένα διάλειμμα από τα καθήκοντά τους προτού συνεχίσουν την περιοδεία τους.

Σήμερα το Treetops μοιάζει με παλιά καλύβα, αλλά το 1952 ήταν το μοναδικό στο είδος του σε ολόκληρο τον κόσμο. Ηταν ιδέα του Ερικ Γουόκερ, ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Outspan, και της συζύγου του Λαίδης Μπέτι.

Ο Γουόκερ είχε θέσει αυστηρούς όρους για τις επισκέψεις στο Treetops. Δεν επιτρέπονταν δημοσιογράφοι, καθώς θεωρείτο ότι η παρουσία επιπλέον ατόμων θα «τρομοκρατούσε» την άγρια ζωή. Επίσης, δεν επιτρέπονταν κάμερες, καθότι η πριγκίπισσα χρειαζόταν ένα διάλειμμα.

Ενώ έφτανε το πριγκιπικό ζευγάρι στην λίμνη και ανέβαινε την πέτρινη σκάλα για το πάνω τμήμα του ξενοδοχείου, στην Αγγλία, βρισκόταν σε εξέλιξη το «Hyde Park Corner», ένα κωδικοποιημένο σχέδιο διευθετήσεων γα τον θάνατο του Βασιλιά. στο Νο 10, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ πληροφορήθηκε ότι ο βασιλιάς πέθανε στον ύπνο του, μόλις τέσσερις ώρες προτού η είδηση φτάσει στα αυτιά της Ελισάβετ.

Ενα τηλεγράφημα στην κυβέρνηση της Κένυας δεν μπορούσε να αποκωδικοποιηθεί, καθώς οι κωδικοί ασφαλείας που βρίσκονταν στο βιβλίο των κωδικών δεν ήταν διαθέσιμοι.

Την ώρα του μεσημεριανού ο συντάκτης της East African Standard τηλεφώνησε στον γραμματέα της Ελισάβετ, Μάρτιν Καρτέρις, στο Outspan για να τον ρωτήσει αν τα τηλεγραφήματα ευσταθούσαν. Σοκαρισμένος, ο Καρτέρις επικοινώνησε με τον Πρίγκιπα Φίλιππο στην Σαγκάνα, ο οποίος στο άκουσμα της είδησης έμοιαζε σαν να τον είχε χτυπήσει κεραυνός.

Τότε πήρε την σύζυγό του για έναν περίπατο στον κήπο, όπου στις 2.45 το μεσημέρι της 6ης Φεβρουαρίου της ανακοίνωσε ότι ο πατέρας της είχε πεθάνει και πως ήταν πλέον Βασίλισσα και επικεφαλής της Κοινοπολιτείας.

Η Ελισάβετ αντέδρασε με την ίδια αίσθηση καθήκοντος που επεδείκνυε πάντα. Αμέσως συζήτησε τις λεπτομέρειες για την επιστροφή της στην Αγγλία και έγραψε επιστολές συγγνώμης για την ακύρωση τις περιοδείας της.

Οδηγήθηκε στο αεροδρόμιο, όπου ένα αεροσκάφος «Ντακότα» την περίμενε για την την μεταφέρει πίσω στη Βρετανία. Η νέα Βασίλισσα ήταν ολοφάνερα υπό πίεση, αλλά κατάφερε να διατηρήσει ένα χαμόγελο για το πλήθος. Ανέβηκε στο αεροπλάνο χωρίς τις συνήθεις πομπές και απογειώθηκε.

Μετά από λίγο άφησε το κάθισμά της. Το πρόσωπό της ήταν εντάξει όταν επέστρεψε, ωστόσο ήταν φανερό στους άλλους επιβάτες ότι ήταν στην τουαλέτα και είχε κλάψει πάρα πολύ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...